Vesimittarin vaatima tila

Vesimittarin vaihto

Vesimittarin vaihto on maksuton. Joissakin tilanteissa vesilaitos joutuu asentamaan vesimittaritelineen tai käyttämään muita tarvikkeita. Tarvikkeet laskutetaan asiakkaalta. Jäätyneen vesimittarin vaihtamisesta peritään maksu, koska se ei ole etukäteen suunniteltu vaihto.

Mittarinvaihtaja jättää postilaatikkoon ilmoituksen, kun vaihto on ajankohtainen. Asiakas (eli sinä) ottaa yhteyttä ilmoituksessa olevaan puhelinnumeroon ja sopii vaihtamisen ajankohdan mittarinvaihtajan kanssa. Vaihdossa menee aikaa noin 15 minuuttia, jos kaikki on kunnossa vaihtoa varten. Tarkistathan, että mittari päästään vaihtamaan esteettömästi ja vaivattomasti.

Tarkista seuraavasta vesilaskusta, että laskussa ja asennetussa vesimittarissa on sama mittarinumero. Jos numerot poikkeavat toisistaan, ota yhteyttä toimistolle puh. 0400 860 185 toimistosihteeri.

Jos olet kesäasukas ja haluat vaihtaa tavallisen vesimittarin etäluettavaan vesimittariin, niin ota yhteyttä sähköpostitse vesilaitos(at)keuruu.fi. Välitämme yhteydenottosi mittarinvaihtajalle.

Etäluettava vesimittari

Vesilaitos pyrkii asentamaan asiakkaille etäluettava vesimittari vuoden 2022 loppuun mennessä. Vaihdettavia mittareita on kaikkiaan noin 2500 kappaletta.

Vesimittarit luetaan tarvittaessa eli esimerkiksi ennen laskutusta. Vesilaitoksella ei ole jatkuvaa yhteyttä vesimittareihin eli toimistolla oleva laskuttaja ei näe, mikä lukema vesimittarissa on juuri nyt.

Miten vesimittari luetaan?
Keuruun Veden auton katolle laitetaan antenni. Avataan etäluentasovellus, johon lukemat tulevat. Antenni poimii sopivan etäisyyden päässä olevien mittareiden lukemat. Voimme tarvittaessa valita vaikka vain yhden vesimittarin, joka luetaan. Etäluentasovelluksesta vesimittareiden lukemat siirretään laskutusohjelmaan.

Kiinteistön omistajan vaihtuessa on edelleen itse katsottava, mikä lukema vesimittarissa on siirtopäivänä ja ilmoittaa siirtopäivä sekä lukema vesilaitokselle loppulaskutusta varten. Jälkikäteen lukemaa ei enää saa, jolloin joudumme arvioimaan loppulukeman. Jos omistaja haluaa, että vesilaitos lukee vesimittarin, niin siitä on sovittava hyvissä ajoin etukäteen.

Mekaaninen vesimittari

Asiakas toimittaa laskutusta varten vesimittarin lukematiedot laitoksen kirjallisesta pyynnöstä kerran vuodessa (Sopimusehdot 13 §). Lähetämme vesimittarin lukukortin joulukuun alkupuolella.

Vesimittarin lukuohje

Jos et itse pysty lukemaan vesimittari, niin ota yhteyttä puh. 0400 860 185, toimistosihteeri. Ilmoita vesimittarin lukema kätevästi Kulutus-Webissä.

Suojaa jäätymiseltä

Vesimittarista sekä tonttivesijohdoista huolehtiminen on asiakkaan vastuulla. Jäätymisen aiheuttamista vaurioista sekä putkien sulattamisesta koituu aina kustannuksia. Jäätymisen yhteydessä myös vesivahinko on mahdollinen. Näiltä murheilta voi yksinkertaisesti välttyä varautumalla ennakkoon.

Ennen pakkasten tuloa on syytä tarkistaa, että vesimittaritilassa on lämpö päällä ja ilmanvaihtoluukut suljettu. Vesimittari on usein lähellä lattiaa ja siellä lämpötila voi olla pakkasen puolella vaikka huoneessa muuten tuntuisikin olevan lämmintä. Siksi on syytä tarkistaa lämpötila lattian rajasta mitattuna ja tarvittaessa lisätä vesimittaritilaan lämpöä. Mikäli kiinteistössä on aikaisemmin ollut jäätymisongelmia ja niitä ei ole korjattu, voi jäätymistä vastaan suojautua myös juoksuttamalla vettä hanasta. Paras vaihtoehto on kuitenkin varmistaa rakennuksen lämpötila ja huolehtia riittävästä eristämisestä.

 

Päivitetty 30.1.2019 / 8.4.2020 / 26.10.2021 / 5.11.2021